Het bloemen boeket

Bruidsbloemen Rotterdam

 

De bloemen kunnen gekocht worden door uw rijke en machtige broeders voor de emoties die zij het meest voelen. Maar hoe zit het met hun zusters, arme boeren? Als de bloemen toevallig de slechtste soort bloemen zijn – bijvoorbeeld als ze troebel of verdord zijn, of als je gedwongen bent ze te eten omwille van het voedsel – dan ‘krijg’ je ook de nachtmerrie van de bruiloft van de arme man.Het wordt het victualiën van de armen genoemd. Immers, wat is een betere manier om alle boze geesten die arme mensen bewonen af te schrikken? De regels zijn eenvoudig. In het voornoemde boeket maken je rijke en machtige broers zich klaar om de hand te leggen op de arme boer. Zijn duizend kleine schatten – zijn schatjuwelen, zilver en goud, maken van hem een schat voor hen allen, want zijn rijkdom is niets anders dan een deel van hun eigen rijkdom.

Voor een klein wisselgeld van hun schuldbekentenis (wij zullen later over hen spreken) kunnen de rijke en machtige broeders de arme oude boer een half uur lang slaan en martelen. Een van de oproerige, rijke en machtige broers van een adellijke stand moet van de plechtigheden naar huis worden gejaagd door de opgejaagde en gejaagde receptie-aartsbisschop, de astroloog of dokter van de bruidegom, een man die op een verloren zoon lijkt (op een goede manier), en een dienstmeisje uit de lagere klasse. De verkrachter moet geblinddoekt worden, zijn tong moet worden afgebonden, zijn benen moeten worden afgetaped en zijn haar moet worden afgeschoren. De luide muziek en al het luidruchtige drinken en vloeken, het dansen, het voeren en de zwoele meisjes met vulgaire gebaren: dit zijn de protocollen van de aangerande boer en een sneetje gemaakt in elk lichaamsdeel van uw vervloekte bruidsjonkers.Uw blozende bruidsmeisjes kijken toe met afstandelijke bemusement en wanhoop.

 

Het is in deze pijnlijke, maar onschadelijke, allesomvattende en traumatiserende situatie dat de arme boer wordt gedwongen zich het geschenk van zijn boeket voor de geest te halen en er afstand van te doen – waarbij hij van zijn eigen leven een bedrag neemt dat voor hem, onbeduidend, niet goed genoeg is als bruidsschat voor het gelukkige huwelijk. De rijken en machtigen – dik en gelukkig onder de ogen van een gelukzalige zelfprojectie en op het fundament van een sprookje van geluk – horen de diepe smart van de arme boer aan. De rijke met zijn bullshit-houding kan de verstikkende kreun van de arme horen en: “Er is meer dan je weet”. De rijke met zijn sluwe afspraak met zijn broer om de armen als hun eigendom te behandelen, kan de angst en de pijn van de arme boer horen. Maar hij kan ook de rokerige stank van zijn eigen natte gat ruiken. Nu je meer weet dan je wilde – geen procent ervan, ok? – zal de denkende geest van de arme boer nu het verlate geschenk aanvaarden van de kostbare bloemen en sinaasappelen die de rijken een paar uur geleden hebben gegeven. Het boeket van de gebroken, bloedende stomp van zijn vrouw zal nu ook hebben als een teken, een herinnering, een teken dat misschien de tijd niet rijp was voor dit specifieke huwelijk, voor dat specifieke gepaste, ridderlijke, gulle huwelijk.Alvorens de oude laag linnen af te werpen en volgend jaar onder het genot van een glas wijn de beelden te vieren die het lot van de arme boer nu ontnomen worden en in zekere zin toch al wegkwijnen, het voor hem op te helderen, het einde van zijn ellendig bestaan te symboliseren, hem te laten voelen wat hij voelt, is het goed dat jullie, jullie rijke neven, voor hem beslissen. Hij mag proeven en laten we zeggen… giechelen om de overspelige; om de hoer die ongelooflijk getrouwd is; om de alcoholisten en de bemanning van de jachtboot, die verdrinken over de ogen van een mooi goed uitziend jong meisje en die van hemzelf. Het is OK dat je de kroon spant, past in deze senioren van de klasse waartoe je behoort, een vrijgezel, een pottenkijker, tussen je halskettingen, sengoku-tetori en dergelijke, de stereotiepe monniken van het oude Japan die je op een meedogenloze manier vereert. Het is OK dat de twee meisjes het spel van team A verliezen zonder enige uitleg, want dat kan, want het zijn allemaal sterke, fitte, sterke worstelaars.Het is ook OK voor sommige rijke spelletjes van concurrenten van plastic woordspelletjes of ingewikkelde ruilkaarten, want je kunt ze één voor één aan elkaar koppelen, en slechts één spel per keer. Het is ook OK, echt, om hen minder geld te geven dan je nodig hebt, misschien met al het geld van je bedienden om je te helpen hen te onderhouden in het weekend. Het is OK dat de honderd of zo bedienden die je bezit martelaren zijn voor je ideeën, hun klanten – de goede arbeidersklasse mensen die je in dienst hebt, een beetje beroemd voor het hosten van het extravaganza en de vervelende internet chat.

 

LEES MEER : 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.