De geschiedenis van het haar

Kappers Alblasserdam

 

Het waren echter de Egyptenaren die het ritueel van het haarknippen onder elkaar begonnen, omdat zij geloofden dat mishandeling van het haar zelf schadelijk was. Het woord kapperszaak is afkomstig van het Griekse ‘baros’, dat kaal betekent.

In de monotheïstische tempels van het oude Egypte was het kappersvak een statussymbool dat werd geassocieerd met het ridderschap. De Egyptenaren identificeerden drie hoofden als de “Hoofden van de Gelovigen,” die de hoofden van het huishouden waren. De drie werden beschouwd als gezaghebbende leiders van het geloof.

De Europeaan leerde de rituelen van het knippen van haar om de goden te behagen, en zo begon het ritueel van de barbier. De barbier werd in Europa geïntroduceerd door krommessen in ongeveer 1094. De barbier werd uiteindelijk in de 14e eeuw in Groot-Brittannië geïntroduceerd, waar hij bleef groeien en meer en meer deel ging uitmaken van het dagelijks leven.

In Groot-Brittannië waren kapperszaken de eerste plaats die mensen opzochten om het huis uit te worden gelaten. Ze fungeerden ook als de eerste vorm van apotheek, waar mensen hun medicijnen en andere behandelingen van de barbier kregen voor snijwonden en pruiken en bitjes. De barbershop groeide in het Amerikaanse Zuiden, met een groeiend aantal winkels in elke regio, tot in de 20e eeuw.

Ooit mochten in Groot-Brittannië mannen en vrouwen naar de kapper voor eenvoudige knipbeurten. De barbier bediende in die tijd zowel vrouwen als mannen, en de winkel liet mannen nooit met minder dan een goede scheerbeurt achter. Op sommige plaatsen werd het kapsel zelfs zo goed uitgevoerd dat de klanten soms zo mishandeld werden dat ze halfnaakt moesten rondlopen om hun eigen kapper te vinden.

De meeste mensen gingen maar één keer per jaar naar een barbershop, maar in het begin van de 20e eeuw begonnen barbershops zich echt te ontwikkelen. Meer en meer winkels begonnen hun mannen naar de ‘pools’ te laten gaan. In het begin lieten ze hun mannen gaan en serveerden ze ontbijt, drankjes en dans voordat de belangrijkste klanten arriveerden, en werden ze de rest van de dag losgelaten.

Het Amerikaanse Zuiden stond bijna als enige toe dat mannen de barbier voor meer dan alleen het knippen van hun haar gebruikten. In Noord-Amerika echter stonden kapperszaken over het algemeen alleen toe dat mannen baarden, snorren en hoofdhaar bijknipten. Sommige mannen begonnen hun haar te laten knippen met de mogelijkheid het te wassen voor later gebruik.

Het knippen en scheren van de haren werd wijdverbreid in de 20e eeuw. Een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Italië, begonnen hun mannen toe te staan verder te gaan dan het loutere knippen van hun haar. Een brede waaier van scheerartikelen, van vouwscheermesjes tot elektrische scheerapparaten, begon de winkelknaagden uit te stromen op zoek naar coolheid en jeugdigheid.

Het was de Russische Revolutie die de verspreiding mogelijk maakte van slanke scharen en andere schadelijke apparaten die in kapperszaken en mannenbaden door werkgevers werden aangetroffen. Theutsemade blademirrors that transformed the Flat top saloon into a place ofuku-urious services. De traditionele kapperszaak in Europa kon niet concurreren met de scherpte die deze nieuwe winkels boden, en de geuren die ze achterlieten in geuren van kwaliteitshaarproducten.

In de 20e eeuw arriveerden de eerste haardrogers bij de post. Ze werden veel gebruikt door vrouwen om hun eigen haar op tijd te drogen voor een trein. De haardrogers maakten ook veel lawaai. Mensen die hun haar snel wilden laten drogen, konden soms de verleiding niet weerstaan om een van deze apparaten van slechte kwaliteit op hun haar te zetten. Vroeger konden ze het misschien wel weerstaan, maar de verleiding was te groot. Soms keurden mensen het gebruik van dergelijke apparaten goed, maar raakten ze in paniek nadat de drogers gewoonweg in hun handen waren gesmolten.

Meer in het algemeen begonnen mensen last te krijgen van verbrande hoofdhuid. Hoewel de fabricage van deze producten ongelofelijk mijlpaal was, waren de drogers zelf niet veel veiliger. In feite werden ze het schoolvoorbeeld van hoe gemakkelijk dingen fout kunnen gaan.

Een van de meest typische ongelukken met deze krachtige middelen was de oorzaak van een enorme ophef. In Japan werd de dood van een jonge vrouw 306 toegeschreven aan haarproducten die veel werden gebruikt. Zij werd het derde dodelijke slachtoffer van een haardroger die op de grond viel.

In de Verenigde Staten kreeg een jonge vrouw inwendige bloedingen die zo hevig waren dat haar been moest worden geamputeerd, zodat zij haar benen niet hoefde te laten bekennen, maar tegelijkertijd kon zij het niet verdragen om iemand anders dan zichzelf in de spiegel aan te kijken. Een andere jonge vrouw, weer met het probleem van zelfbewustzijn, kantelde de glazen fles tegen haar been, en beschadigde hem. Heb je ooit gemerkt dat je vingers trillen? Dat is de vloeiende bewegende kracht die door de spieren van de hand wordt uitgeoefend. Dat kleine beetje druk bracht de vrouw in de problemen.

 

LEES MEER : 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.